Εις μνήμην Γεωργίου Ν. Παναγιωτόπουλου

2021-12-15

Σε ηλικία 91 ετών άφησε την τελευταία πνοή, στην Αθήνα όπου ζούσε, ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος, είχα την τιμή να γνωρίσω τον εκλιπόντα, πρώην υπουργό και Βουλευτή , Δικηγόρο Γιώργο Παναγιωτόπουλο. Είχε γεννηθεί στην Καβάλα το 1930 , τόσο αυτός όσο και τα αδέλφια του Κωνσταντίνος και Γιάννης ακολούθησαν τους γονείς τους στην Πελοπόννησο με την έλευση των Βουλγάρων στην περιοχή, άλλωστε η πατρική καταγωγή τους ήταν από την περιοχή της Ηλείας . Χρόνια δύσκολα, στην λαίλαπα του πολέμου , της κατοχής και του εμφύλιου σπαραγμού.

Με την απελευθέρωση της χώρας από την τριπλή κατοχή η οικογένεια επιστρέφει στην Καβάλα. Γιατρός στο επάγγελμα ο πατέρας τους Νίκος, είχε διατελέσει Βουλευτής και Γενικός Διοικητής Ανατολικής Μακεδονίας . Ο Κωνσταντίνος σπουδάζει Πολιτικός Μηχανικός και ακολουθεί ο Γιώργος, αφού ολοκληρώνει τις γυμνασιακές του σπουδές στην Καβάλα, στην Νομική Αθηνών. Υπηρετεί ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στο Πυροβολικό ενώ θα ακολουθήσει αργότερα στην ίδια σχολή και ο τρίτος αδελφός Γιάννης.

Πετυχημένος μηχανικός ο Κωνσταντίνος αναλαμβάνει μεγάλα έργα στην περιοχή και ασχολείται και με το Τεχνικό Επιμελητήριο στην Ανατολική Μακεδονία , πρόεδρος του επι χρόνια διετέλεσε πρόεδρος και του ΤΕΕ Ελλάδος .

Την μάχιμη δικηγορία ακολούθησε ο Γιάννης αλλά και τον Ναυταθλητισμό με την δημιουργία του Ναυτικού Ομίλου Καβάλας . Ο μακροβιότερος πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Καβάλας και ένας από τους μακροβιότερους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, συνέδεσε το όνομα του με την κατασκευή του νέου δικαστικού μεγάρου Καβάλας.

Ο Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η δικηγορία αρχικά, αλλά στη συνέχεια η πολιτική, κέρδισαν τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο . Πρώτο πολιτεύθηκε στις Βουλευτικές εκλογές του 1963 με το κόμμα των Προοδευτικών. Τον Φεβρουάριο του 1964 ήταν στο ψηφοδέλτιο του συνασπισμού της ΕΡΕ με το Κόμμα των Προοδευτικών. Στο ψηφοδέλτιο εκείνο μετείχαν οι Βενέτης Κωνσταντίνος , Γιαϊλόγλου Απόστολος, Μάρτης Νικόλαος και Παπαϊωάννου Κωνσταντίνος. Ο νεαρός Παναγιωτόπουλος είχε λάβει 7.684 σταυρούς στις εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου.

Η έλευση της χούντας των συνταγματαρχών είχε ως αποτέλεσμα την διάλυση του κοινοβουλίου και την παύση των βουλευτών. Ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος γυρίζει στην μάχιμη δικηγορία . Το 1972 μαζί με τον αδελφό του Γιάννη, αλλά και άλλους 14 δικηγόρους της πόλης δημοσιεύουν στον πανελλαδικό τύπο ένα κείμενο ζητώντας την χορήγηση αμνηστίας στους πολιτικού κρατουμένους. Είναι μια πράξη αντίστασης κατά του καθεστώτος που προκαλεί αντιδράσεις τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά. (για τη ενέργεια τους αυτή οι δεκαέξι δικηγόροι της πόλης τιμήθηκαν από τον Δήμο Καβάλας το 2013 στο πλαίσιο των γιορτασμών των 100 χρόνων της ενσωμάτωσης της πόλης στον Εθνικό κορμό).

Η ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Με την επάνοδο της Δημοκρατίας στην μεταπολίτευση ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος εντάσσεται στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας που δημιουργεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής . Στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου του 1974 είναι στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. μαζί με τους Νικόλαο Μάρτη Μάρκο Αντωνιάδη και Γιώργο Αστεριάδη . Ο Παναγιωτόπουλος καταλαμβάνει την πρώτη θέση στους σταυρούς προτίμησης με 17.478 ψήφους. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον αναθέτει το Υφυπουργείο Εμπορίου στην πρώτη εκείνη κυβέρνηση ( ο Νικόλαος Μάρτης ανέλαβε το Υπουργείο Βόρειας Ελλάδας) της περιόδου 1974-77. Επανεκλέγεται στις εκλογές του 1977 και αναλαμβάνει Υπουργός Εμπορίου μέχρι το 1980 και Υπουργός Συγκοινωνιών από το 1980 μέχρι το 1981. Στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1981 εκλέγεται μοναδικός βουλευτής της Ν.Δ. στην Καβάλα. Επανεκλέγεται στις εκλογικές αναμετρήσεις του 1985 , του 1989 τον Ιούνιο και το 1989 τον Νοέμβριο. Δεν εκλέγεται στις εκλογές του Απριλίου του 1990 και επιστρέφει πανηγυρικά στα κοινοβουλευτικά έδρανα με τις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993. Βουλευτής Καβάλας εκλέγεται και στις εκλογικές αναμετρήσεις του 1996 και του 2000 μαζί με τον Γιώργο Καλαντζή . Αποφασίζει να μην πολιτευτεί στις εκλογές του 2004 , ενώ υποψήφιος κατεβαίνει ο ανιψιός του, δικηγόρος Νίκος Παναγιωτόπουλος που εκλέγεται έκτοτε βουλευτής από το 2007 μέχρι και σήμερα, ενώ έχει διατελέσει υφυπουργός Εργασίας και είναι σήμερα Υπουργός Εθνικής Αμύνης. Ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος διετέλεσε και γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ.

Μεγάλα έργα στην περιοχή της Καβάλας αλλά και σημαντικές αποφάσεις πανελλαδικά φέρουν το πολιτικό αποτύπωμα του εκλιπόντος . Το Αεροδρόμιο στην Χρυσούπολη, το ανοιχτό κολυμβητήριο, η εγκατάσταση των Πετρελαίων, μερικά από αυτά .

Στις φωτογραφίες: O Γ. Παναγιωτόπουλος σε επέτειο Απελευθέρωσης της πόλης ως Υπουργός Συγκοινωνιών στην Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου διακρίνονται οι αείμνηστοι Λολίδης Κιουρτσής (Νομάρχης ) και Μπαχάρης, αλλά και στην κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο της πόλης . Από την ιστορική εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μετά την εκλογική νίκη του 1974 στην Καβάλα αλλά και το ψηφοδέλτιο των εκλογών τον Φεβρουάριο του 1964 της ΕΡΕ και των Προοδευτικών όπου μετείχε.