Έλληνες και Γερμανοί σε διαπολιτισμική συνεργασία

2020-12-04

Η 18η Δεκεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως «Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη», σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εκστρατεία του ΟΗΕ για την προστασία του παγκόσμιου μετανάστη. Με βάση παλαιότερων εκτιμήσεων της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, οι Έλληνες του εξωτερικού είναι γύρω στα 5.000.000 και ζουν σε 140 χώρες του κόσμου. Υπολογίζεται ότι το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, γύρω στα 232 εκατομμύρια ψυχές, ζουν εκτός της πατρίδας τους.

Το 2012 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συγκεκριμένα στην Καβάλα και την Δράμα ήρθαν 17 παιδιά από τη Γερμανία, ανάμεσά τους και έξι Ελληνόπουλα μετανάστες δεύτερης γενιάς, που είχαν επισκεφθεί τότε, για μία εβδομάδα τη χώρα μας. Ταξίδεψαν από την πατρίδα τους, τη Γερμανία, μέχρι την Ελλάδα για να αντιστρέψουν το ..αρνητικό κλίμα και να σπάσουν τα στερεότυπα που είχε γεννήσει, τότε, η κρίση μεταξύ των δύο λαών.

«Ψυχή» της πρωτοβουλίας εκείνης η Παναγιώτα Πανώρια που γεννήθηκε στη Γερμανία, σπούδασε Ελληνική Φιλολογία και Ειδική Αγωγή με διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Oldenburg. Η φίλη πια Παναγιώτα, διδάσκει Ελληνικά και εργάζεται με άτομα με ειδικές ανάγκες. Η μητέρα της κατάγεται από το Δοξάτο Δράμας και ο πατέρας της από τη Γεωργιανή Καβάλας.

Το πρόγραμμα με την ονομασία «Hellas Reise 2012» μπήκε κάτω από την ομπρέλα του οργανισμού Kreisjugendring, ενός συνασπισμού 27 φορέων που ασχολείται με τους νέους, με διεθνείς και διαπολιτισμικές συνεργασίες.

Η κ. Παναγιώτα Πανώρια απευθύνθηκε σε 26 γερμανικές επιχειρήσεις για χορηγικά πακέτα, αλλά μόνο τρεις ανταποκρίθηκαν. Το πρόγραμμα στηρίχθηκε, ωστόσο, από το Ιδρυμα Friedrich Ebert, ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα πολιτικά ιδρύματα στη Γερμανία, όπως επίσης από τις αρχές της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Καβάλα, Δράμα και Δοξάτο αλλά και ελληνικές επιχειρήσεις.

Ήρθαν για μία βδομάδα στη χώρα μας και είδαν, άκουσαν και ένιωσαν ..Ελλάδα , την οποία διηγήθηκαν σε συγγενείς, φίλους και γνωστούς. Δέκα Γερμανοί έφηβοι έγιναν πρεσβευτές της Ελλάδας στη Γερμανία, ενάντια σε προκαταλήψεις και ρατσιστικές συμπεριφορές.

Τα 10 παιδιά μαζί με έξι Ελληνόπουλα, μετανάστες δεύτερης γενιάς, ήταν από το Kunzelsau, μια πόλη στο κρατίδιο της Βάδης - Βυρτεμβέργης (Baden-Wurttemberg) κοντά στη Στουτγάρδη.

Ήταν οι τυχεροί που επιλέχθηκαν για να πάρουν μέρος σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατά των προκαταλήψεων, που έστησε με πολύ κόπο η Παναγιώτα Πανώρια. Η ίδια είχε δηλώσει τότε :

«Για καιρό το κλίμα στην Γερμανία ήταν βαρύ για τους Έλληνες, λόγω και της προπαγάνδας από τα γερμανικά ΜΜΕ. Τώρα τελευταία φαίνεται να αλλάζει κάπως η κατάσταση, αλλά όλο το προηγούμενο διάστημα ζήσαμε δυσάρεστες στιγμές», επισημαίνει η κ. Πανώρια.

Στην τοπική τους κοινωνία δεν έλειψαν οι θιασώτες των στερεοτύπων. Η κ. Πανώρια μαζί με συναδέλφους της αποφάσισαν πως πρέπει να κάνουν κάτι για να αλλάξουν το κλίμα. Δημοσίευσαν ένα άρθρο σε τοπική εφημερίδα στηλιτεύοντας τα αρνητικά στερεότυπα εναντίον των Ελλήνων».

Δεν έμειναν μόνο εκεί. Αποφάσισαν να κάνουν και το ταξίδι κατά των προκαταλήψεων, στη Βόρεια Ελλάδα. Να δείξουν ποια είναι η πραγματικότητα στη χώρα μας και να σπάσουν τον αρνητισμό των Γερμανών απέναντι στους Έλληνες, αλλά και των Ελλήνων απέναντι στους Γερμανούς.

*Η Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη καθιερώθηκε το 1990 και υιοθετήθηκε από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ η «Διεθνής Συνθήκη για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των μελών των Οικογενειών τους».

Στις φωτογραφίες Έλληνες και Γερμανοί νέοι με την κ. Πανώρια στην Καβάλα και στο γραφείο του τότε Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού - Τουρισμού Κώστα Παπακοσμά.