Η Οικογένεια Παπαχρηστίδη

2021-01-05

Η Οικογένεια Παπαχρηστίδη διαπρέπει στο εξωτερικό. Η αρχή από τον Φρίξο Παπαχρηστίδη, Μεγάλο ευεργέτη της Ελλάδας, της Ελευθερούπολης αλλά και της Καβάλας, το ίδιο και ο γιος του Βασίλης. Τρίτη γενιά ο Φρίξος Παπαχρηστίδης. Το ίδρυμα Παπαχρηστίδης είναι κοντά στην γενέτειρα της οικογένειας με πράξεις αλληλεγγύης και προσφοράς.

Θυμίζουμε ιστορικά ότι ο Φρίξος Παπαχρηστίδης γεννήθηκε στην Ελευθερούπολη (Πράβι) ενώ ο πατέρας του Βασίλης Παπαχρηστίδης ήταν μεγάλος καπνέμπορος γεννημένος στο Κουκούλι Ηπείρου. Ο Φρίξος μαθήτευσε στο Β' Δημοτικό Σχολείο Ελευθερούπολης ενώ Γυμνάσιο και Λύκειο τελείωσε σε κολλέγιο της Θεσσαλονίκης (ήταν συμμαθητής και πολύ καλός φίλος του αείμνηστου δημάρχου Ελευθερούπολης Δήμου Δημάδη). Στην συνέχεια τελείωσε την εμπορική σχολή Βόλου. Υπηρέτησε στην Πολεμική Αεροπορία στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά σπούδασε Νομική στην Λοζάνη.

Αρχικά ασχολήθηκε με το καπνεμπόριο αλλά το 1933 έφυγε για το Μόντρεαλ του Καναδά . Το 1934 παντρεύτηκε την καναδέζα Μαριέττα Βαχόν και μαζί της έκανε τέσσερα παιδιά (τρία κορίτσια και ένα αγόρι).

Εκεί ξεκίνησε ως έμπορος γραμματοσήμων. Ήταν μέγας φιλοτελιστής . Παράλληλα ασχολούνταν και με την επιχείρηση του πεθερού του ο οποίος είχε βιοτεχνία κουφωμάτων.

Το 1943 και 1944 εισέρχεται στον χώρο της ναυτιλίας . Αυτός ήταν ο τομέας που τον κέρδισε και αφοσιώθηκε. Ίδρυσε την πρώτη του ναυτιλιακή εταιρία και αγόρασε 9 καράβια συνολικά (ποταμόπλοια μεταφοράς ξηρού φορτίου εντός του Καναδά). Ένα από αυτά το ονόμασε " Καβάλα". Το 1958 «έκτισε» το πρώτο του δεξαμενόπλοιο και μπαίνει πλέον σε «διεθνή ύδατα». Το ονόμασε «Ελευθερούπολις». Ήταν ένα πολύ σύγχρονο καράβι για την εποχή του χωρητικότητας 20.000 κόρων, το μεγαλύτερο στον Καναδά . Μέχρι το 1970 είχε ένα στόλο 30 περίπου καραβιών. Σε πολλά από αυτά έδωσε ελληνικά ονόματα. Ξεχωρίζουν και χρήζουν ενδιαφέροντος για τον τόπο μας το «Αμβρόσιος» το 1974, ένα γκαζάδικο (μεταφοράς αερίου) χωρητικότητας 50.000 τόνων που εγκαινίασε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ελευθερούπολης κ.κ. Αμβρόσιος, το καράβι πάλι «Ελευθερούπολις» 281.000 κόρων το 1974 υπερσύγχρονο δεξαμενόπλοιο και το καράβι «Φίλιπποι» (μεταφοράς ξηρού φορτίου).

Αγαπούσε πάρα πολύ την γενέτειρά του και άρχισε να κάνει δωρεές κατευθυνόμενος από τους εδώ συνεργάτες του (ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος, ο Δήμαρχος Δήμος Δημάδης, ο πρώην διευθυντής του Παπαχρηστιδείου Μαιευτηρίου Δραγανίδης κ.α).

Βοήθησε παράλληλα πάρα πολύ κόσμο που δούλεψε γι' αυτόν στα καράβια και στις επιχειρήσεις του.

Με χρήματα τα οποία έστελνε σε φτωχές οικογένειες, κατάφεραν πολλά παιδιά να σπουδάσουν. Στο Μόντρεαλ υπάρχει στο Πανεπιστήμιο McGill έδρα Νεοελληνικών Σπουδών με το όνομα «Φρίξος Παπαχρηστίδης» η οποία χρηματοδοτείται ακόμη και σήμερα από τους απογόνους του Φρίξου.

Επιδόθηκε στην ανέγερση πολλών ναών όπως του Αγ. Ελευθερίου και του Αγ. Νεκταρίου και βοήθησε στην αποπεράτωση πάρα πολλών άλλων.

Σε συνεργασία με τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο δώρισε όλη την ακίνητη περιουσία του στον Δήμο Ελευθερούπολης (εκεί που στεγάζεται σήμερα το Δημαρχείο ήταν το σπίτι του), έχτισε δύο οικοτροφεία (ένα αρένων και ένα θηλέων), το Επισκοπίο που στεγάζεται η Μητρόπολη, το Επισκοπίο της Νέας Περάμου μαζί με τον ναό του Αγ. Κωνσταντίνου, την βιβλιοθήκη, η οποία στην συνέχεια αναβαθμίστηκε σε Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη και ήταν μία από τις έξι πρώτες που έγιναν στην χώρα, στην Καβάλα δε, το Σανατόριο (το παλιό πάνω νοσοκομείο).

Το μεγαλύτερο δώρο όμως του ευεργέτη στον τόπο μας και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ήταν το "Παπαχρηστίδειο" .

Το κτίσμα αρχικά ανήκε στον σύλλογο καπνεργατών Ελευθερούπολης και ήταν στέγη εκδηλώσεων και συναθροίσεών των. Μετά δωρίστηκε στον Δήμο Ελευθερούπολης κι αυτός με την σειρά του το δώρισε στον Φρ. Παπαχρηστίδη προκειμένου να ανεγείρει το Μαιευτήριο, όπως και έγινε το 1954. Παράλληλα έγινε και μία φυματιολογική μονάδα εντός του ίδιου κτιρίου.

Η ασθένεια αυτή (φυματίωση) θέριζε μέχρι τότε τον πληθυσμό της επαρχίας Παγγαίου, χάρη όμως στον Παπαχρηστίδη η τάση αυτή ανεκόπη. Τα χάπια μάλιστα της θεραπείας ήταν πανάκριβα (κάτι παρόμοιο με σήμερα και τα αντικαρκινικά) κι ενώ ο κόσμος αδυνατούσε να τα αγοράσει , ερχόταν στο Μαιευτήριο που τους τα χορηγούσε δωρεάν!

Με την πράξη του αυτή ο Παπαχρηστίδης έσωσε εκατοντάδες ζωές.

Να επισημάνουμε επίσης ότι όποιος αδυνατούσε να πληρώσει τα νοσήλια είτε από τοκετούς, είτε άλλα περιστατικά, έφερνε ένα χαρτί από την ενορία του ότι είναι άπορος και νοσηλεύονταν δωρεάν. Το 1957 μετετράπη σε ΝΠΔΔ μετά από δωρεά του Παπαχρηστίδη στο δημόσιο με την ονομασία «Παπαχρηστίδειον Μαιευτήριον Ελευθερουπόλεως».

Ακολούθως παραπλεύρως του Μαιευτηρίου χτίστηκε ως επέκταση ένα νέο κτίριο όπου δημιουργήθηκε παιδιατρική κλινική με τμήμα πρόωρων βρεφών στον πάνω όροφο και μικροβιολογικά εργαστήρια στο ισόγειο. Τα μηχανήματα (τα τελειότερα της εποχής από Γαλλία και Αμερική) δώρισε και πάλι ο Φρίξος Παπαχρηστίδης. Να σημειωθεί ότι τέτοιο τμήμα δεν υπήρχε ανάλογο από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Θεσσαλονίκη. Αυτό το τμήμα έκανε γνωστό το Μαιευτήριο στον ιατρικό χώρο (καθώς και το τμήμα ανώδυνου τοκετού) με αποτέλεσμα να έρχονται περιστατικά από τον Έβρο, την Κομοτηνή, τη Δράμα, τη Ξάνθη, τα χωριά των Σερρών, την Καβάλα και την Θάσο. Παράλληλα λόγω αυτού του τμήματος έρχονταν και καλοί μαιευτήρες για να μετεκπαιδευτούν και να εξελιχθούν περαιτέρω κι έτσι το όνομά του καθιερώθηκε σαν από τα πιο αξιόπιστα, τεχνολογικά εξελιγμένο και με άριστα καταρτισμένο προσωπικό, μαιευτήρια στην Ελλάδα. Σε όλη αυτήν την αξιόλογη πορεία ο Φρίξος Παπαχρηστίδης ήταν συνεχώς δίπλα όποτε χρειάζονταν να προμηθευτεί το μαιευτήριο κάποια νέα μηχανήματα που εισηγούνταν οι γιατροί.

Ο Φρίξος Παπαχρηστίδης ήταν ο μεγάλος δωρητής φαρμάκων στο Σανατόριο Καβάλας σώζοντας εκατοντάδες φυματικούς . Ήταν αυτός που με δωρεές του δημιουργήθηκε η Βιβλιοθήκη Καβάλας αλλά και ο παιδικός Σταθμός της Μέριμνας.

Το "Ίδρυμα Φρίξος Βασ. Παπαχρηστίδης" εδρεύει στο Λονδίνο. Πρόεδρος του ιδρύματος είναι η Τατίνα Βασ. Παπαχρηστίδη, κόρη του Βασίλη Φρ. Παπαχρηστίδη και μέλη του διοικητικού συμβουλίου ο αδελφός της Φρίξος Παπαχρηστίδης, ο πατέρας τους Βασίλης Παπαχριστίδης και ο πνευματικός τους αδελφός Δρ του ΕΚΠΑ της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως Αρχιμ. Απόστολος Καβαλιώτης.