Ημερομηνίες σταθμός ..
Φέτος συμπληρώνονται 104 χρόνια από την διοικητική ίδρυση του Δήμου Καβάλας , καλύτερα την, με Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης δημιουργίας του, μετά την δίχρονη κατάληψη της περιοχής από τα Βουλγαρικά στρατεύματα το 1916.
Τα ίδια χρόνια έχουν περάσει όμως και από την ίδρυση του Επιμελητηρίου Καβάλας. Το Βασιλικό Διάταγμα που υπογράφει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος αναφέρει: "ιδρύονται τα εξής Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια Καλαμών, Βόλου, Ηρακλείου Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Καβάλας".
Το Επιμελητήριο της Καβάλας "..με περιφέρειαν τους Νομούς Σερρών και Δράμας έδραν την Καβάλλαν και αριθμόν μελών 27" . Το Β.Δ. δημοσιεύεται στις 18 Νοεμβρίου 1918, με την υπογραφή του Βασιλέως Αλεξάνδρου και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κ. Σπυρίδη, στο ΦΕΚ 241 της 18/11/1918, ενώ στο ίδιο ΦΕΚ δημοσιευόταν και το Βασιλικό Διάταγμα "περί ενάρξεως της ισχύος των αρ. 10 κλπ του νόμου 1308 περί εμπορικών χρηματιστηρίων".
Το 1934 πραγματοποιείται η σύσταση της Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, σύμφωνα με το νόμο 184/34. Σε αυτή συμμετείχαν όλα τα Κεντρικά και Περιφερειακά Επιμελητήρια της χώρας. Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, όπως εμφανίζεται με τη σημερινή της μορφή, συνεστήθη το 1992 με το νόμο 2081/10-9-92, περί ρύθμισης του θεσμού των Επιμελητηρίων. Ο τελευταίος Νόμος 3419/2005 ρύθμισε το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο, προβλέποντας παράλληλα την δημιουργία Κεντρικής Υπηρεσίας Γενικού Εμπορικού Μητρώου στην ΚΕΕ.
Στην φωτογραφία μας , η πλατεία της Καβάλας στην αρχή της
δεκαετίας του 1950, όπου στο βάθος αριστερά το κτίριο του Επιμελητηρίου το
οποίο ο πρώτος όροφος του είχε κατασκευαστεί προπολεμικά και ο δεύτερος του ,
την εποχή της φωτογραφίας. Είναι χαρακτηριστική η .. κίνηση στην πλατεία
ανθρώπων αλλά και σταθμευμένων αυτοκινήτων, κυρίως ταξί στο νότιο μέρος της.
Στο σημείο αυτό υπήρχε .. δρόμος που ένωνε την οδό Δοϊράνης με την οδό Κωστή
Παλαμά. Τότε ο δρόμος εκείνος ονομάζονταν "Αμπάς Χιλμί". Στην άλλη φωτογραφία η
πλατεία στις αρχές της δεκαετίας του 1970 , όπου έχουμε μια ακόμα διαμόρφωση.
Το μνήμα της μάνας του Μεχμέτ Αλή , δεν υπάρχει , όπως και ο συνδετήριος
δρόμος. Έχουν διαμορφωθεί τα σιντριβάνια αλλά και οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις.
Γύρω από τη πλατεία είχαν δημιουργηθεί οι πιάτσες ταξί, τρεις στον αριθμό.