Ιστορίες τουρισμού …
Το ξενοδοχείο «Ξενία» Κομοτηνής κατασκευάστηκε το 1965 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Διονυσίου Ζήβα και έως το 2013, που παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ, λειτουργούσε ως ξενοδοχείο 3 αστέρων, ενώ είχε δυναμικότητα 26 δωματίων και 46 κλινών. Ανήκε στο δίκτυο των Ξενία της βόρειας Ελλάδας για την ανάπτυξη του περιηγητικού τουρισμού
Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη περί τα 1970-1973. Το ξενοδοχείο ετύγχανε μεγάλης απήχησης, με μεγάλες δεξιώσεις, διοργανώσεις καθώς και πληροτητες για πάνω από πέντε δεκαετίες. Σήμερα, λεηλατημένο και απογυμνωμένο, περιμένει τον ανάδοχο του...(από ανάρτηση στο διαδίκτυο)
Τόσα χρόνια εγκατάλειψη (περίπου από το 1998 όταν επικράτησε η αντίληψη, ότι το Κράτος...δεν μπορεί, και ως κράτος εννοούσαν οι περισσότεροι τον Ε.Ο.Τ. που μέχρι τότε πάντως ...μπορούσε για όλα ). Με το πέρασμα της περιουσίας στη ΕΤ.Α. ΑΕ άρχισε η απαξίωση όσων περιουσιακών στοιχείων δεν ήταν "φιλέτα" , μεταξύ των οποίων και πολλών ξενοδοχείων "ΞΕΝΙΑ" , και συνεχίστηκε αυτό με το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ.
Ιστορικά να θυμίσουμε ότι ο Ε.Ο.Τ. κατασκεύασε, τις προηγούμενες δημιουργικές δεκαετίες, μέσω την υπηρεσιών του πάνω από 90 ξενοδοχεία ή ξενώνες σε όλη την Ελλάδα. Εξ αυτών τα πιο πολλά μισθώθηκαν σε ιδιώτες ή πωλήθηκαν. Τα υπόλοιπα τα λειτούργησε ο Ε.Ο.Τ. μέχρι τη δεκαετία του '90, οπότε η τότε πολιτική ηγεσία έκρινε ότι θα έπρεπε όλη η περιουσία του Ε.Ο.Τ., άρα και τα ξενοδοχεία να περιέλθουν στη διαχείριση της Ε.Τ.Α. Η οποία θα έπρεπε να προβεί στην ιδιωτικοποίηση όλων των μονάδων. Δυστυχώς πολλά ξενοδοχεία, έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους χωρίς συντήρηση φύλαξη. Εάν είχαν παραμείνει στη διαχείριση του Ε.Ο.Τ. δεν θα είχαμε αυτή την καταστροφή .
Στο σημείωμα μας αυτί και .. Tουρισμός και ξενοδοχεία στην Θάσο και στην Καβάλα το 1961. Το "Ξενία" στο νησί, ένα επιβλητικό κτίριο που έδενε αρμονικά με το περιβάλλον. Φωτογραφία διαφήμισης ξενοδοχείου στο Λιμένα Θάσου αλλά και τα ξενοδοχεία στην Καβάλα. Όλα αυτά στον τουριστικό και πάν εμπορικό οδηγό των εκδόσεων ΚΟΣΜΟΣ- ΕΛΛΑΣ.
Ακόμα τα ... πρώτα βήματα του τουρισμού στην Θάσο με μια διαφήμιση
στην εφημερίδα της Καβάλας " ΚΗΡΥΚΑΣ" το έτος 1926. Αξίζει να
διαβαστεί το κείμενο της διαφήμισης αυτής.