Καβαλιώτες χορηγοί στην Ολυμπιάδα του 1896

2020-04-08

Από την έρευνα ιστορικών στοιχείων έχει προκύψει ότι οι κάτοικοι της Καβάλας ήταν χορηγοί της πρώτης, στην νεώτερη ιστορία, Ολυμπιάδας που έγινε στην Αθήνα και στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό στάδιο το 1896.

Από τα στοιχεία της επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων προκύπτει ότι με ημερομηνία 9-8-1895 καταχωρήθηκε το ποσό 1828,50 (προφανώς δραχμές) ως χορηγία για τους αγώνες «από Έλληνες Οθωμανούς κατοίκους της Καβάλας» .

ΟΙ ΚΑΒΑΛΙΩΤΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

Σημειώνουμε ιστορικά ότι ελάχιστοι ήταν οι Καβαλιώτες αθλητές που είχαν συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες Στην Ολυμπιάδα του 1956 που έγινε στην Μελβούρνη της Αυστραλίας μετείχε ο αθλητής Γιάννης Καμπαδέλης στα 110μ. μετά εμποδίων και στα 400μ. μετά εμποδίων. Ο 29χρονος Καμπαδέλης έφθασε στους ημιτελικούς του δρόμου 400μ. μετά εμποδίων , όπου απεκλείσθη. Προσθέτουμε σήμερα , μετά από καλύτερη έρευνα, ότι στην Ολυμπιάδα εκείνη μετείχε ένας ακόμα αθλητής από την Καβάλα ,ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης στα αγωνίσματα των 800μ. και των 1500μ. ο αθλητής Κωνσταντινίδης 23χρόνων τότε απεκλείσθει στα 800μ. στον προκριματικό και κληρώθηκε στην πρώτη σειρά των 1500μ.στον οποίον όμως δεν στάθηκε δυνατόν να λάβει μέρος λόγω θλάσεως μυών κατά τις προπονήσεις. Οι τοπικές εφημερίδες ελάχιστα έγραφαν για τους αγώνες στην μακρινή Αυστραλία , όμως αναφέρονταν στην συμμετοχή των Καβαλιωτών αθλητών ζητώντας περισσότερα χρήματα για τον αθλητισμό στην Καβάλα , μέσω του Υπουργείου Παιδείας , πού τότε διαχειρίζονταν τα θέματα κατανομής χρημάτων για τα στάδια της επαρχίας. Πολλά χρόνια αργότερα η Καβαλιώτισσα αθλήτρια Άννα Βερούλη μετείχε σε τρεις Ολυμπιάδες , γεννημένη στην Καβάλα το 1956 πήρε μέρος στην Ολυμπιάδα του Λος Άντζελες το 1984 στην Σεούλ της Κορέας το 1988 και στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης το 1992.

Ένα ακόμα ιστορικό στοιχείο , ο Καβαλιώτης γιατρός αείμνηστος Σωτήρης Αλημίσης διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακών αγώνων από 18- 2-1985 έως 31-12-1988, με την ιδιότητα του προέδρου της ΕΠΟ. Ο Σωτήρης Αλημίσης ήταν πρόεδρος του σωματείου Φίλιπποι (1936-1965) και του Αθλητικού Ομίλου Καβάλας (1965-1976) μέλος της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ.

Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ

Ξέρετε ότι, η Λαμπαδηδρομία ως προπομπός της γιορτής αναβίωσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936. Από τότε η αφή της Ολυμπιακής φλόγας και η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, έγιναν θεσμός. Η Φλόγα, ξεκινώντας από την Ολυμπία, με πρώτο Λαμπαδηδρόμο τον νεαρό αθλητή Κωνσταντίνο Κονδύλη, ταξίδεψε για πρώτη φορά χέρι με χέρι μέχρι το Βερολίνο και οι Αγώνες ξεκίνησαν με την αφή της στο Ολυμπιακό στάδιο. Η Φλόγα στο εξής θα σηματοδοτεί και θα ταυτίζεται με την έναρξη των Αγώνων .Στις Ολυμπιάδες που ακολούθησαν, ο θεσμός της Λαμπαδηδρομίας συνέχισε να ενισχύεται, ενσωματώνοντας χαρακτηριστικά και πολιτιστικά στοιχεία της εκάστοτε διοργανώτριας χώρας. Η επιλογή του αθλητή που ανάβει το βωμό στο Ολυμπιακό στάδιο περιέχει κάθε φορά ξεχωριστούς συμβολισμούς για τη χώρα που φιλοξενεί τους Αγώνες. Στον τύπο της Καβάλας το 1936 αναφέρεται η διαδρομή της φλόγας στην χρονική στιγμή που φθάνει στην Θεσσαλονίκη και στην πορεία που θα ακολουθούσε μέχρι τον Προμαχώνα για να περάσει στην Βουλγαρία με προορισμό την Γερμανία .Στην πόλη μας η φλόγα ήρθε το 1972 με προορισμό το Μόναχο και την Ολυμπιάδα που έγινε εκεί, ο τοπικός τύπος περιγράφει την έλευση της ενώ στις φωτογραφίες που δημοσιεύει , φαίνονται εκατοντάδες συμπολίτες μας να την υποδέχονται στον δημοτικό κήπο. Στον χώρο αυτό υποδεχθήκαμε την φλόγα ξανά και το 2000 στο μεγάλο της ταξίδι για την Ολυμπιάδα της Αυστραλίας αλλά και στις επόμενες Ολυμπιάδες της Αθήνας , του Πεκίνου, του Λονδίνου αλλά και της Βραζιλίας..

Φυσικά λόγω της πανδημίας , η Ολυμπιακή φλόγα δεν πέρασε από την Καβάλα τον Μάρτιο, άλλωστε τελικά ανεβλήθησαν και οι αγώνες στο Τόκιο για του χρόνου.