Μια νέα εποχή στο Αεροδρόμιο Αμυγδαλεώνα

2021-12-22

Αισιόδοξο το μήνυμα της χρήσης του από την Egnatia Aviation

Μια νέα εποχή στο Αεροδρόμιο Αμυγδαλεώνα

Του Κωνσταντίνου Π. Παπακοσμά*

Στην .. γκρίζα επικαιρότητα η είδηση της αξιοποίησης του Αεροδρομίου του Αμυγδαλεώνα με την εγκατάσταση εκεί, της Egnatia Aviation στέλνει αισιόδοξα μηνύματα για την περιοχή μας. Είναι τιμή και χαρά για μένα να γνωρίζω την δημιουργικότητα και την αγάπη για τον τόπο μας, των εμπνευστών της προσπάθειας αυτής , των ανθρώπων της Egnatia Aviation. Εδώ και δεκαπέντε χρόνια οι κ.κ. Δημήτρης Λυμπεράκης και Γιώργος Ζωγραφάκης προσπαθούν και έχουν πετύχει πολλά , έχουν βάλει στον αεροπορικό εκπαιδευτικό χάρτη του κόσμου την Καβάλα, τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

Με αφορμή την είδηση αυτή εξιστορώ την επίσης άξια συγχαρητηρίων πρωτοβουλία πολλών σχολείων της πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Καβάλας να πραγματοποιούν ενδιαφέρουσες ομιλίες αλλά και δράσεις που έχουν στόχο , οι νέοι της περιοχής μας, να μάθουν την τοπική ιστορία.

Αρωγός σε όλες αυτές τις προσπάθειες οι διευθύνσεις της εκπαίδευσης και φυσικά οι δάσκαλοι και καθηγητές που παίρνουν πρωτοβουλίες, συλλέγουν στοιχεία και καλούν ανθρώπους που γνωρίζουν την τοπική ιστορία να μιλήσουν στους μαθητές.

Εύχομαι με τον νέο χρόνο και την επιστροφή μας στην κανονικότητα να συνεχιστούν και να επεκταθούν σε όλα τα σχολεία τέτοιες δράσεις.

ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΑΜΥΓΔΑΛΕΩΝΑ

Πριν μερικά χρόνια και στο τέλος της σχολικής χρονιάς ,με πρωτοβουλία της διεύθυνσης και των εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Αμυγδαλεώνα, πραγματοποιήθηκε ομιλία και παρουσίαση της ιστορικής διαδρομής του Αεροδρομίου που υπάρχει στην περιοχή.

Την ομιλία , που έγινε στο Πολιτιστικό κέντρο του χωριού, παρακολούθησε το σύνολο των μαθητών του σχολείου.

Είχα την τιμή και την χαρά να είμαι ο ομιλητής της εκδήλωσης εκείνης .

Παρουσίασα, τότε, στοιχεία που έχω συλλέξει για την ιστορία του Αεροδρομίου από την δημιουργία του και μέχρι σήμερα . Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε αυτό, όπως και τις μονάδες της Αεροπορίας και του στρατού που πέρασαν από τις εγκαταστάσεις του.

Για πολλές δεκαετίες το αεροδρόμιο χρησιμοποιούνταν από τα αεροπλάνα της πολιτικής αεροπορίας για την σύνδεση της περιοχής μας με την Αθήνα.

Στην διάρκεια της παρουσίασης - συζήτησης προβλήθηκε και ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία του Αεροδρομίου του Αμυγδαλεώνα.

Μερικά στοιχεία για την ιστορία του Αεροδρομίου σας παρουσιάζω στο σημείωμα αυτό: " Το 1938 στη θέση Αμυγδαλεώνας στην Καβάλα δημιουργήθηκε ένας χωμάτινος διάδρομος για τις ανάγκες της Στρατιωτικής Αεροπορίας. Το 1940-41 χρησιμοποιήθηκε από την 4η Μοίρα παρατηρήσεως και από την 24η Μοίρα Διώξεως της Βασιλικής Αεροπορίας για ολιγοήμερες επιχειρήσεις.

Από δημοσιεύσεις ανακοινώσεων στον τοπικό τύπο , στη δεκαετία του 1930, προκύπτει ότι οι πρώτες αεροπορικές συγκοινωνίες ξεκίνησαν το 1934 από την .. Δράμα με προορισμούς την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα στη συνέχεια. Στις 28 Μαΐου 1928 η Ελληνική Εταιρεία Εναέριων Συγκοινωνιών (πρόγονος της ΤΑΕ και της Ολυμπιακής στη συνέχεια) δημοσίευσε ανακοίνωση, στον τύπο της Καβάλας, ότι ξεκινούν δρομολόγια -ώρα αναχώρησης 15.15 - από Δράμα- Θεσσαλονίκη-Αθήνα . Τα εισιτήρια και οι κρατήσεις ..θέσεων γίνονταν από το πρακτορείο Περ. Πολυχρονίδου στην οδό Βενιζέλου 47 με αριθμό τηλεφώνου ..409.

Μετά από μερικές μέρες υπήρχε νέα ανακοίνωση ότι τα δρομολόγια ..διακόπτονται μέχρι ..νεωτέρας , χωρίς άλλη διευκρίνηση την οποία δεν βρήκαμε, αν και το αναζητήσαμε, σε επόμενα φύλλα του τοπικού τύπου της εποχής εκείνης.

Η έρευνα , στο τύπο της Θεσσαλονίκης , όπου και εκεί υπήρξαν καταχωρήσεις για την «γραμμή» αυτή μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το εγχείρημα Αεροπορικής Σύνδεσης ήταν μικρό σε διάρκεια με αεροπλάνα της εποχής τα οποία μόνο οι ..τολμηροί εμπιστεύονταν.."

Συνεχίζοντας την εξιστόρηση μου στους μαθητές και καθηγητές είπα τότε: "Μετά την κατοχή, το 1948, ξεκίνησαν δρομολόγια από το Αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα στην Καβάλα. Οι Βούλγαροι, στην διάρκεια της κατοχής, διαβλέποντας την σημασία των αεροπορικών συνδέσεων, πραγματοποίησαν σειρά έργων στο Αεροδρόμιο, χτίζοντας κτίρια και βελτιώνοντας τον διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης των αεροσκαφών.

Υπερήλικες , σήμερα κάτοικοι του Αμυγδαλεώνα, θυμούνται ότι οι Βούλγαροι τους υποχρέωναν, με ιδιαίτερη σκληρότητα να εργάζονται στα έργα εκείνα.

Τα πρώτα αεροπλάνα που έκαναν δρομολόγια, προς Αθήνα, ήταν αυτά της Τ.Α.Ε. ενώ με χρήματα του Σχεδίου Μάρσαλ στρώθηκε ο αεροδιάδρομος με «Πι-ες-Πι» που ήταν σιδερένιο πλέγμα ενωμένο ανά μέτρο.

Είχαμε όμως και το πρώτο Αεροπορικό δυστύχημα το 1949 (στις 6 Ιουνίου), όταν αεροσκάφος της Τ.Α.Ε. ξεκινώντας από τον Αμυγδαλεώνα, με προορισμό το Αεροδρόμιο "Χασάνι" στην Αθήνα έπεσε στην Βοιωτία. Αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν τόσο οι επιβάτες όσο και τα μέλη του πληρώματος του αεροπλάνου. Στις 13 Δεκεμβρίου 1967 το αεροδρόμιο ήταν το επίκεντρο πολιτειακών εξελίξεων με την άφιξη αλλά και αναχώρηση του Βασιλέα Κωνσταντίνου από την χώρα στο πλαίσιο του γνωστού αντικινήματος ενάντια στην χούντα των συνταγματαρχών".

Είναι σημαντικό ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τα τοπικά δρώμενα και αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στα σχολεία και στους καθηγητές τους για τις πρωτοβουλίες τους ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν την τοπική ιστορία.

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Στις φωτογραφίες με τους δημιουργούς της εταιρείας Egnatia Aviation Γιώργο Ζωγραφάκη και Δημήτρη Λυμπεράκη, τον Ιούνιο του 2011, στην διοργάνωση του 1ου Καβάλα Air Show (πρόταση της Egnatia Aviation που υλοποίησαν τότε, η Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού και Τουρισμού Α.Μ.Θ. σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης), στη φωτογραφία και οι πιλότοι της Ιταλικής ομάδας που μετείχαν στο 1o Kavala air show .

Πριν δέκα χρόνια το 2011 στην αίθουσα συσκέψεων της τότε Αντιπεριφέρειας Πολιτισμού Τουρισμού στην Καβάλα προετοιμάζονταν την επόμενη αεροπορική επίδειξη του του καλοκαιριού του 2012 μαζί με τους κ.κ. Ζωγραφάκη και Λυμπεράκη αλλά και εκπροσώπους των τοπικών αρχών.

Δημοσιεύουμε και μια όμορφη φωτογραφία από τον χώρο προσέγγισης αεροσκαφών στο Αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα στην Καβάλα. Είναι στην αρχή της δεκαετία του 1970, όταν το αεροδρόμιο ήταν ενεργό. Στο μικρό μονοκινητήριο αεροσκάφος , προερχόμενο από την Τουρκία, φωτογραφίζονται οι επιβάτες του. Πίσω τους ο χώρος επιβίβασης και αποβίβασης των επιβατών της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ , άλλωστε η εταιρεία του Αριστοτέλη Ωνάση ήταν η μοναδική που εκτελούσε τότε τακτικά δρομολόγια από το Αεροδρόμιο με προορισμό το Αεροδρόμιο του Ελληνικού και αντίστροφα. Διακρίνεται εμφανώς το λογότυπο της εταιρείας στο κτίριο όπως και ο Πύργος ελέγχου. Η λέξη Καβάλα κυριαρχεί. Δείτε και την πλούσια βλάστηση πίσω από την αίθουσα αναμονής.

Το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα από .. ψηλά.

*Ο Κωνσταντίνος Π. Παπακοσμάς καταγράφει τη νεότερη ιστορία της πόλης