Ο Άγιος Νικόλαος και η Λυκία στην …Τουρκία σήμερα
Στις αρχές Δεκεμβρίου τιμήσαμε με λαμπρότητα την μνήμη του Αγίου Νικολάου, εκ Λυκίας, περιοχή που είναι στο νοτιοδυτικό άκρο της Μικράς Ασίας . Ο Άγιος Νικόλαος τιμάτε στην δύση και ειδικά στην Ιταλία όπου το μεγαλύτερο μέρος των οστών του είναι στο Μπάρι της Ιταλίας . Τις ίδιες ημέρες και ενώ αναζητούσαμε στοιχεία για το ημιβυθισμένο φέρυ - μπώτ "ΘΑΣΟΣ" στις ακτές του Βοσπόρου, εντόπισαμε μια ενδιαφέρουσα δημοσίευση στον Τουρκικό ηλεκτρονικό τύπο που αφορά την τοποθεσία που γεννήθηκε ο Άγιος Νικόλαος , ο προστάτης των Ναυτικών μας . Οι Τούρκοι και συγκεκριμένα ο πρόεδρος τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν ανακηρύξει το 2020 ως "Έτος Πάταρα" , την αρχαία πόλη που ήταν πρωτεύουσα της Λυκίας που βρίσκεται στην περιοχή Kaş της Αττάλειας (έχει προταθεί και για μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην UNESCO). Η περιοχή , μετά από αυτό το γεγονός αλλά και μια σειρά σημαντικών παραβάσεων , έσπασε ιστορικό ρεκόρ επισκεπτών και εσόδων τον προηγούμενο χρόνο. Το 2020, 257.561 χιλιάδες άτομα επισκέφθηκαν την αρχαία πόλη Πάταρα, την πρωτεύουσα της Λυκίας στο Κας, και τα έσοδα έφτασαν στα 4. 811 . 522 λίρες. Το 2019, αν και ήταν προσβάσιμοι, οι αρχαιολογικοί χώροι η για 12 μήνες, μόλις 176.743 χιλιάδες άτομα επισκέφτηκαν την Αρχαία Πόλη .
Αν και η αρχαία πόλη Πάταρα ήταν κλειστή για τους επισκέπτες για περίπου 4 μήνες το 2020 λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, προσέλκυσε 80.818 περισσότερους επισκέπτες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Επιπλέον παρουσιάσθηκε αύξηση 3 εκατ. 255 χιλ. 751 λιρών σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Μετά την ανακήρυξη του 2020 ως «Έτος Πάταρας», ξεκίνησαν άμεσα οι εργασίες στην αρχαία πόλη. Επικεφαλής των Ανασκαφών είναι το τμήμα Αρχαιολογίας της Σχολής Γραμμάτων του Πανεπιστημίου Akdeniz. Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από τη Havva İşkan Işık και την ομάδα της διήρκεσαν ένα χρόνο . Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του ιστορικού Ρωμαϊκού Θεάτρου στην Αρχαία Πόλη των Πατάρων. Ταυτόχρονα ξεκίνησαν οι και συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης στον Φάρο Νέρωνα, ο οποίος είναι ο μοναδικός σωζόμενος αρχαίος φάρος στον κόσμο. Σύντομα θα ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης στον πρώτο Ραδιοτηλεγραφικό Σταθμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η ύπαρξη του οποίου εντοπίστηκε πριν από δυο χρόνια.
Ολοκληρώθηκαν επίσης οι εργασίες αποκατάστασης και στερέωσης του τόξου της εισόδου της πόλης της πόλης. Σύντομα θα λειτουργήσει και το Patara Antique City Welcome Center . Η Αρχαία Πόλη των Πάταρων φιλοξένησε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις μια και πραγματοποιήθηκαν θεατρικές παραστάσεις , συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις. Η Αρχαία Πόλη των Πάταρα ήταν η πρωτεύουσα της Λυκίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Λυκιανής Συμμαχίας πραγματοποιούνταν στο Κτήριο του Συμβουλίου της Λυκίας στην Αρχαία Πόλη των Πάταρων. Η Συνέλευση της Ένωσης της Λυκίας είναι γνωστή ως η πρώτη δημοκρατική συνέλευση στον κόσμο.
Το αρχαίο αυτό κτίσμα ανακαινίστηκε από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας το έτος 2010. Ένα από τα πιο σημαντικά ερείπια στην αρχαία πόλη Πάταρα είναι η Αψίδα του Θριάμβου ή η αψίδα εισόδου στην είσοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τις ανασκαφές , η ιστορία της πόλης χρονολογείται από τον 8ο αιώνα π.Χ. και συγκαταλέγεται στις πόλεις που πολιορκήθηκαν από τον Μέγα Αλέξανδρο. Ήταν η πρωτεύουσα των επαρχιών Λυκίας-Παμφυλίας κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο.
Το λιμάνι Πάταρα είναι ένα από τα τρία σημαντικά λιμάνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ωστόσο, η περιοχή του λιμανιού Πάταρα είναι πλέον γεμάτη άμμο.
Στο ηλεκτρονικο δημοσίευμα του DHA γίνεται αναφορά και στον
Άγιο Νικόλαο, γνωστό ως Άγιος Βασίλης, αλλά και ως Ορθόδοξος Άγιος .