… οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης
Η ιστορική μας ψηφίδα είναι από την ορκωμοσία του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας πριν 70 χρόνια, το 1951. Στις 15 Απριλίου του 1951 είχαν γίνει οι πρώτες μεταπολεμικές δημοτικές εκλογές στις οποίες έλαβαν μέρος μαζικά και οι γυναίκες . Στις φωτογραφίες είναι η ορκωμοσία του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας με Δήμαρχο τον Εμμανουήλ Μελισσάκη (ήταν Δήμαρχος από 21 Μαΐου 1951 μέχρι 30 Ιουνίου 1953). Μέχρι το 1950 υπήρχαν διορισμένοι Δήμαρχοι και Δημαρχεύοντες δημοτικοί σύμβουλοι. Οι εκλεγμένοι με την ΕΔΑ ξεχωρίζουν εύκολα από την σημειολογική έλλειψη γραβάτας στην αμφίεση τους. Την άνοιξη όμως του 1953 η κεντρική εξουσία διαφώνησε με την πολιτική του Δημάρχου , στα δημαρχιακά θέματα και τον έπαυσε από τα καθήκοντά του. Με διάταγμα του υπουργείου Εσωτερικών που δημοσιεύθηκε στις 27 Μαΐου 1953 «απελύθη οριστικά από το αξίωμα του δημάρχου διά βαρεία αμέλεια περί εκτέλεσης των καθηκόντων του και διά σοβαρούς λόγους δημόσιας τάξης και συμφέροντος».
Με απόφασή του, ο τότε Νομάρχης Καβάλας Παπαρηγόπουλος απέλυσε τον δήμαρχο και όρισε στη θέση του, τον δημοτικό σύμβουλο Στέφανο Ησαΐα.
Στις φωτογραφίες μπορούμε να διακρίνουμε, μετά από επισημάνσεις παλιών Καβαλιωτών και έρευνα σε αρχεία , τους Δημοτικούς Συμβούλους Λ. Μάρκαντζη, Άγγελο Αγγελίδης , Δ. Εμμανουηλίδη αλλά και ,τον Δήμαρχο Ε. Μελισσάκης και επίσης διατελέσαντα Δήμαρχο Μ. Λολίδη.
Στις φωτογραφίες της ανάρτησης : Ο δεύτερος από αριστερά είναι ο Θρακιώτης Λεόντιος Λυμπέρης, μετέπειτα βουλευτής τής Ένωσης Κέντρου.
Οι φωτογραφίες που αναρτώνται μας έχουν δοθεί από τον Κώστα Σταμούλη και είναι των παιδιών του , του εικονιζόμενου ο (πρώτος από δεξιά) , Στέργου Ιωάννη, εκλεγμένου Δημοτικού Συμβούλου με τον συνδυασμό "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΤΗΣ" που υποστήριζε η ΕΔΑ.
Στην άλλη ο Δήμαρχος Μελισσάκης είναι αυτός που κάθεται στο γραφείο του Δημάρχου και όρθιος ο Λολλίδης (το ίδιο είναι και σήμερα στο ίδιον χώρο στο Δημαρχείο).
Ψηφοδέλτιο των εκλογών τον Απρίλιο του 1951.
(Ευχαριστώ τον Κώστα Σταμούλη και τον Νίκο Τσουμπάκη για τις πολύτιμες πληροφορίες).
*Το κείμενο έχει αρχική ανάρτηση στην σελίδα στο facebook του
κ. Κωνσταντίνου Π. Παπακοσμά που συλλέγει και αναδεικνύει ψηφίδες της τοπικής
ιστορίας.